Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

The BagStage Building!

image 
Η Νότιος Κορέα λόγω της αλματώδους ανάπτυξης που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, είναι χαρακτηριστικό πως μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τεχνολογίας παγκοσμίως είναι κορεατικές, αποτελεί πόλο έλξης για τους διεθνείς αρχιτέκτονες καθώς διαρκώς κατασκευάζονται νέα κτίρια. Ένα από τα εντυπωσιακότερα νέα αποκτήματα της πρωτεύουσας εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και στεγάζει ένα μουσείο για την γυναικεία τσάντα. Το κτίριο έχει το σχήμα μιας τσάντας, με το άνω μέρος να είναι επικλινές και στην κορυφή να υπάρχουν δύο κύκλοι που συμβολίζουν τα χερούλια.
Στο μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από τριακόσια κομμάτια από τα μέσα του 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Οι τσάντες αποκτήθηκαν μέσω δωρεών και δημοπρασιών με το συνολικό κόστος της συλλογής να ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο δολάρια. Οι περισσότερες τσάντες είναι ευρωπαϊκής προέλευσης ενώ ορισμένες σύγχρονες προέρχονται από τις ΗΠΑ. Το μουσείο ιδρύθηκε από την κορεατική εταιρία κατασκευής τσαντών Simone Handbags και στις εγκαταστάσεις του κτιρίου υπάρχει και υποκατάστημα της φίρμας.
Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε ορόφους και είναι γνωστό με την ονομασία BagStage. Στους χώρους υπάρχουν υποδομές για δημιουργικά εργαστήρια όπου τοπικοί ανερχόμενοι σχεδιαστές μόδας θα μπορούν να εργαστούν χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία ενός δεύτερου καταστήματος το οποίο θα φιλοξενεί δημιουργίες από τους διασημότερους οίκους στο χώρο της γυναικείας τσάντας που θα προβάλλονται στο κορεατικό κοινό για πρώτη φορά.

 image

image 

Οι περισσότερες από τις τσάντες της συλλογής έχουν ευρωπαϊκή προέλευση και μερικές από τις σύγχρονες, αμερικάνικη προέλευση. Συγκεντρώθηκαν μέσα από δημοπρασίες όπως του Σόθμπις καθώς και από ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο.

 imageimageimageimageimageimage
image

Η έκθεση, πέρα από ένα υπέροχο θέαμα είναι και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση των πιθανών τρόπων που η φόρμα και η διακόσμηση της κάθε τσάντας εκφράζει την ιστορική της περίοδο, τις αλλαγές (μερικές φορές και δραματικές) και τους κύκλους που κάνει η μόδα αλλά και τις διάφορες φάσεις του γυναικείου τρόπου ζωής μέσα στους αιώνες. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον, γνωρίζοντας τις τσάντες της μοντέρνας εποχής να ανακαλύπτει κανείς τις «τσάντες-προγόνους» και να βρίσκει τα κοινά στοιχεία επάνω σε αυτό το παντοτινό αντικείμενο: μία γυναικεία τσάντα. 
imageimage
Τσαντάκι πουδριέρα, Γαλλία, περ.1900–25. Επισμαλτωμένο γυαλί, δέρμα και ασήμι

imageimage
Τσαντάκι χορού, Γαλλία, 1920–29. Ivorine, κορδόνι και φούντα φλος

image
Τσάντα χειρός της Roberta Di Camerino, Ιταλία,1940–49. Μεταξωτό βελούδο, δέρμα και μέταλλο

image
Τσάντα κουτί box bag του Wilardy, Αμερική, περ. 1955. Πλαστικό λουσίτ και μέταλλο
Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, τρέχει και μία δεύτερη έκθεση με τίτλο «Italian Carousel», όπου μεγάλες φίρμες πολυτελείας από την Ιταλία , όπως οι Fendi, Prada, Gucci, Emilio Pucci, Missoni, Versace, και Dolce & Gabbana παρουσιάζουν την ιστορία και τις παραδόσεις της χώρας τους έτσι όπως φαίνονται στα σχέδια και τα προϊόντα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου